blog

Každý rok pojištění zvyšuje důchod

FND finance 07.09.2022

Každý rok pojištění zvyšuje důchod

Důchody bývají nejčastějším tématem různých politických garnitur. Je to z toho důvodu, že velká část populace má starosti s tím, jak v důchodu vyjít s penězi. A ti, kteří ještě v důchodu nejsou se bojí budoucnosti. Pojďme se společně podívat na jednu z položek, která má nemalý vliv na výši důchodu, ale přitom se o ní moc nemluví. Je jí délka pojištění.

Víte, že za každý ukončený rok pojištění se vám k důchodu připočítává několik stovek korun? Konkrétní výše se odvíjí od výše základu, který se pro penzi vypočítává. Výše penze se tedy neodvíjí jen od rozhodných příjmů. V podstatě jde o odpracovaná celá léta, kdy člověk platil sociální pojištění. Do doby pojištění se započítávají nejenom období, kdy bylo z příjmu zaplaceno sociální pojištění, ale i tzv. náhradní doby pojištění (např. nezaměstnanost v zákonném rozsahu, péče o dítě do 4 let věku…).

Uveďme příklady

Základní podmínkou pro získání starobního důchodu v roce 2022 je přiznané pojištění v délce minimálně 35 let. Od této doby se tedy odpíchneme představíme si několik příkladů výše starobního důchodu.

Při osobním základu 20 000,-Kč a ukončených 35 let pojištění, tedy nejnižší možná doba, činí starobní důchod (částky zohledňují letošní mimořádnou valorizaci důchodů) 14 580,-Kč. Pokud platíme pojištění 40 let, tak při stejném osobním základu se výše důchodu vyšplhá už na 16 106,-Kč. Když se nám podaří pojištění dotáhnout až na ukončených 46 let, je pak měsíční důchod ve výši 17 937,-Kč. A tato částka, přiznejme si, působí přece jen trochu optimističtěji.

Pokud se náš osobní základ dostane na cca průměrnou mzdu 40 000,-Kč, začínáme v podstatě tam, kde předchozí hodnoty končily. Při době 35 let je penze 17 688,-Kč. A pak to opět skáče po létech a stokorunách, až k 19 657,-Kč za 40 let pojištění. S dobou pojištění 46 let je to pak už celkem sympatických 22 021,-Kč.

V případě nadprůměrného osobního základu 80 000,-Kč se doba 35 let pojištění promítne do 23 902,-Kč. Přidáme pět let, jsme na úrovni 40 roků placeného pojištění a důchod se vyšplhá na 26 759,-Kč. Nejvyšší penze z tohoto výčtu dosahuje 30 189,-Kč za 46 let placeného pojištění.

Jak je patrné z uvedeného příkladu, funguje zde přímá úměra. Čím víc, tím víc. Je ale jasné, že osobní životy každého z nás jsou jiné a ne každý dosáhne na takové příjmy a léta placeného pojištění, které by mu slibovaly příjemné stáří. Co pak s tím?

Penzijní připojištění

V dnešní době, kdy ekonomika dostává jednu ránu za druhou v podobě pandemie, složitých mezinárodních vztahů, vysoké inflace a rozhádané společnosti, se nejeví, jako dobrá varianta spoléhání se na stát. I když jsou dobré příjmy a počet let pojištění jistou zárukou, že se na stáří nebudeme muset učit žebrat, stále častěji se skloňuje i penzijní připojištění, jako jistota do budoucna.

Připojištění? Ale jaké?

Tato varianta dává čím dál větší smysl a není snad jediného ekonoma nebo finančního poradce, který by toto považoval za zbytečnost. Pro jedince, který se svými prostředky nakládá se základním zdravým rozumem, by totiž neměl být problém vkládat několik stovek měsíčně do penzijního připojištění. Životní standard mu to v žádném případě nesníží a naopak investuje do své vlastní budoucnosti. Na trhu je spousta produktů od řady institucí a pochopit všechny háčky, podmínky a zvážit zodpovědně různé nabídky může stát víc času, než by byl leckdo ochotný věnovat. Proto doporučujeme svěřit tuto starost odborníkům, kteří se v tomto pohybují a dokáží Vám připravit přesně takové podmínky, které Vaší konkrétní situaci odpovídají nejlépe. Ve FND finance se poradci vždy snaží, aby Vás vše stálo co nejmíň peněz a úsilí a při tom jste se na důchod opravdu těšili.

Autor: FND Finance s.r.o.

Zdroj: Finance.cz

Nachytřete se

Nové články

benefits backgound
NEZÁVISLOST

NEZÁVISLOST

Neplatí nás žádný banka. Hledáme nejvýhodnější řešení.


A vy vyděláte

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Vše na jednom místě - od hypoték a úvěrů po pojistky.


Pro vaše pohodlí

VÝHODNOST

VÝHODNOST

Ať se dohodneme nebo ne, za naše služby nic neplatíte.


A to se vyplatí

RYCHLOST

RYCHLOST

Neobíhejte banky pro nejlepší nabídku. To za vás uděláme my.


Pro nejlepší podmínky

KOMPETENTNOST

KOMPETENTNOST

Starají se o vás zkušení důvěrníci, na které se můžete spolehnout.


Pro klid v duši